Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

"Βιώσιμη Κινητικότητα κατά μήκος της νέας διαδρομής ΕuroVelo-Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα" Ομιλήτρια:Αθανασία Τέλλιου (Θεσσαλονίκη)

Για σχεδόν μισό αιώνα, η Ευρώπη ήταν βίαια χωρισμένη σε Ανατολή και Δύση από το "Σιδηρούν Παραπέτασμα", ένα περίγραμμα συνόρων που εκτείνεται από τη θάλασσα του Μπάρεντς έως τη Μαύρη Θάλασσα. Το Ευρωπαϊκό κομμάτι της διαδρομής «Iron Curtain Trail» στα «Ίχνη του Σιδηρούν Παραπετάσματος», προσκαλεί τους ανθρώπους να ιχνηλατήσουν ξανά και να βιώσουν αυτό το σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της ηπείρου.

Η διαδρομή «Ίχνη του Σιδηρούν Παραπετάσματος» συμβάλλει με ένα ζωντανό και πολύ πρακτικό τρόπο στη δημιουργία μιας αυθεντικής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Το 2005, μετά από πρωτοβουλία του μέλους των Πράσινων Michael Cramer, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την διαδρομή «Ίχνη του Σιδηρούν Παραπετάσματος» ως ένα έργο πρότυπο για τον βιώσιμο τουρισμό και κάλεσε τα κράτη μέλη να την υποστηρίξουν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδέχθηκε μια πρόταση με συντριπτική πλειοψηφία σχετικά με την ποδηλασία και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να θεωρήσουν το δίκτυο Eurovelo και το Iron Curtain Trail ως ευκαιρία για την προώθηση των Ευρωπαϊκών διασυνοριακών δικτύων υποδομών ποδηλασίας, υποστηρίζοντας την ήπια κινητικότητα και τον βιώσιμο τουρισμό. Με βάση αυτή την απόφαση ειδικά κονδύλια διατέθηκαν στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2009-2010-2011 για να υποστηρίξουν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την διαδρομή «Ίχνη του Σιδηρούν Παραπετάσματος»
Χάρις στις επιτυχημένες προπαρασκευαστικές ενέργειες η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών ενσωμάτωσε την διαδρομή «Ίχνη του Σιδηρούν Παραπετάσματος» ως μέρος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Ποδηλατικών Διαδρομών EuroVelo τον Σεπτέμβριο του 2011 και οι εθνικές ποδηλατικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οργανισμοί περιφερειακής ανάπτυξης άρχισαν να εργάζονται για την υλοποίηση. Οι δραστηριότητες του έργου βασίζονται στο διακρατική Σχέδιο Δράσης (που ζητήθηκε και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Η διαδρομή «Ίχνη του Σιδηρούν Παραπετάσματος συνδέει τις περισσότερες από τις χώρες της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και παρέχει τις ευκαιρίες για να μάθουμε, να βρούμε και να μοιραστούμε καλές λύσεις για τις τοπικές και περιφερειακές προκλήσεις στην κινητικότητα και για την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών (για τη βελτίωση της εικόνας της ποδηλασίας και των Μέσων Δημόσιας Συγκοινωνίας).

Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε κάθε μια από τις χώρες της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης όσον αφορά την συνδυασμένη προσφορά δημόσιων μεταφορών (δημόσιες μεταφορές και ποδηλασία), ποδηλατικές διαδρομές μεγάλης απόστασης, καθημερινή ποδηλασία και ποδηλασία τουρισμού.

Ομιλήτρια: Αθανασία Τέλλιου, “ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία”, (Θεσσαλονίκη).