Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

"Ποδηλασία για Κοινωνικούς Σκοπούς" Κώστας Τερζόπουλος, Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία (Θεσσαλονίκη)



Ο Κώστας Τερζόπουλος ξεκίνησε τον ακτιβισμό διοργανώνοντας την πρώτη Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2008 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια γιορτή για το ποδήλατο|το περιβάλλον|το ανθρώπινο σώμα.



Η ιδέας μιας Γυμνής Ποδηλατοδρομίας ανιχνεύεται στην Σαραγόσα της Ισπανίας στην οποία στις μηνιαίες κρίσιμες μάζες δεν τους έδιναν σημασία, οπότε αποφάσισαν να δοκιμάσουν να βγάλουν τα ρούχα τους. Η δράση κέρδισε τεράστια προσοχή και έτσι αποφάσισαν να γίνεται σε ετήσια βάση. Το 2004 μια πρωτοβουλία από το Βανκούβερ Καναδά αποφάσισε να κάνει επαφές με ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο για διοργανωθεί μια διεθνής δράση, έτσι δημιουργήθηκε η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία η οποία σήμερα έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα θα διοργανωθεί η 7η τον Ιούνιο 2014 στη Θεσσαλονίκη. Το 2013 συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ποδηλάτες.

Στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης "Βγήκαμε από τα Ρούχα Μας" μπορείτε να παρακολουθήσετε τα γεγονότα της 1ης Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομία στην Ελλάδα.

Ο Κώστας Τερζόπουλος εκτός από την Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία, συντονίζει το Ποδηλατικό Καρναβάλι και συμμετέχει: Vegan Χορτοφάγοι, Παιδιά Εν Δράσει, Sfina,  Στρατόπεδα Ελεύθεροι Χώροι Πρασίνου, Στρατιά Ανεξέλεγκτων Κλόουν, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, κίνημα για την Ελεύθερη Κατασκήνωση, κίνημα Ενάντια στις εξορύξεις Χρυσού, Πολύχρωμοι Ποδηλάτες, Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης, Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών, η Θεσσαλονίκη αλλιώς κ.α. Ασχολείται με θέματα οικολογίας, ελευθερίας έκφρασης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπήρξε μέλος του Δικτύου Κινήσεων Θεσσαλονίκης και της κίνησης πολιτών για τον Δήμο "Αλλάζουμε την πόλη".

Το καλοκαίρι του 2013 έκανε ένα ποδηλατικό ταξίδι 2.000χλμ στα παράλια Τουρκία και το Αιγαίο με τίτλο "Ποδηλατώντας στο χωρίς πετρέλαιο Αιγαίο" στέλνοντας το μήνυμα ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου, ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σπούδασε Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής και εργάστηκε για περισσότερο από 16 χρόνια σε ραδιοφωνικό όμιλο τεσσάρων σταθμών, ως υπεύθυνος πληροφορικής.

2011 Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, φώτο Καρολίνα Τσιρογιάννη