Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

"Τι είναι οι ΠοδηΛάτρεις;" Ομιλητής: Νίκος Πενταράκης (Χανιά)

Στις 2 Οκτωβρίου του 2004 περίπου 45 ποδηλάτες εμφανίστηκαν στους δρόμους των Χανίων με πανό και σφυρίχτρες και διαδήλωσαν διεκδικώντας ασφαλείς συνθήκες κυκλοφορίας για ποδηλάτες και πεζούς. Έτσι γεννήθηκαν οι «ΠοδηΛάτρεις».

Τι είναι οι ΠοδηΛάτρεις;

- Οι ΠοδηΛάτρεις, ως πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, δημιουργηθήκαμε στις 22/9/2004 με σκοπό να βγάλουμε τους ποδηλάτες στους δρόμους. H 22α Σεπτεμβρίου είναι «μέρα χωρίς αυτοκίνητο» κατ’ ευφημισμόν, βέβαια.
- Δεν είμαστε αντίπαλοι του αυτοκινήτου· τα χρησιμοποιούμε κι εμείς. Πιστεύουμε ότι όλα τα μέσα μετακίνησης πρέπει να έχουν ισότιμα τον χώρο τους σε μια σύγχρονη πόλη. Γι’ αυτό διεκδικούμε το χώρο που μας ανήκει ως ποδηλάτες και ως πεζοί.
- Προσπαθούμε να κάνουμε συνείδηση την ανάγκη για πολλές ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, για ημέρες ποδηλάτου και για ημέρες πεζών.

Τι ώθησε σε αυτή την κινητικότητα;
  • Οι ποδηλάτες δεν νιώθουμε ασφαλείς. Απρόσεκτοι οδηγοί και οδοστρώματα απίστευτης κακοτεχνίας βάζουν σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα και την ίδια μας την ζωή.
  • Στην πόλη μας το κυκλοφοριακό συνεχώς επιδεινώνεται. Ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα κυκλοφορούν ενώ οι ελεύθεροι χώροι, οι πεζόδρομοι, τα μνημεία και το πράσινο ασφυκτιούν από τις τα σταθμευμένα ΙΧ.
  • Οι εκδηλώσεις και οι πορείες μας είναι ανοιχτές για όλους και συγκεντρώνουν άτομα διαφόρων ηλικιών και ποικίλων πολιτικών αποχρώσεων και ιδεών. Εκεί μπορεί να μας συναντήσει κανείς και να συμμετάσχει στην προσπάθεια μας. Όλοι οι συμμετέχοντες μοιραζόμαστε την ίδια κοινή διεκδίκηση: να κυκλοφορούμε με άνεση και ασφάλεια στον δρόμο.Πώς μπορεί να μετέχει κανείς στους ΠοδηΛάτρεις;
Τι έχουμε κάνει έως τώρα:
  • Εκδηλώσεις (όπως η Ημερίδα Ποδηλάτου της 6/6/2005, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβαλ Ταινιών για το ποδήλατο που έγινε 8-10/12/2005)
  • Ποδηλατικές πορείες ευαισθητοποίησης στην πόλη. Έχουν πραγματοποιηθεί δέκα έως τώρα. Η μεγαλύτερη ήταν στις 22 Σεπ 2005 με συμμετοχή 180 ποδηλατών στους δρόμους της πόλης. Τελευταία ήταν η πορεία της 9ης Μαρτίου 2006
  • Παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο και ένσταση στην πρόσφατη κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου Χανίων. Καταφέραμε επιτέλους να συμπεριληφθεί μελέτη για τους ποδηλατόδρομους στην γενικότερη κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης η οποία ήδη κατατέθηκε!
  • Κείμενα (παρεμβάσεις, καταγγελίες, κ.ά.) στον Τύπο ενώ παράλληλα αρθρογραφούμε στην ιστοσελίδα μας (www. podilatreis.gr)
  • Εκδρομές με ποδήλατα στην εξοχή